Як поводитися у разі радіаційної небезпеки?

Oct072022

Як діяти у разі радіаційної небезпеки

Міністерство охорони здоров’я рекомендує слідувати таким правилам поведінки:

1. Перебувайте в укритті

Це може бути підвал або середина будівлі. Радіоактивні матеріали осідають на зовнішній стороні будівель, тому слід перебувати якомога далі від стін і даху. Домашніх тварин також варти тримати з собою, не випускати їх на вулицю.Краще перебувати в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей. Вікна та двері слід щільно зачинити, ущільнивши отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо). Сиситему вентиляції слід вимкнути. Залишайтесь в укритті потрібно, допоки офіційна влада не надасть інших вказівок.

2. Слідкуйте за офіційними джерелами інформації

Користуйтесь повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади. Увімкніть телебачення, радіо, слідкуйте за офіційними каналами. Вказівки місцевої влади та рятувальників потрібно виконувати їх обов’язково.

3. Знезаразьте себе

Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робити це слід обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його якнайдалі від людей і домашніх тварин.

4. Помийтеся, якщо маєте змогу

Прийміть душ з милом, помийте голову шампунем. Але не використовуйте кондиціонери для волосся, вони можуть закріпити радіоактивний матеріал. Не тріть і не дряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо немає змоги прийняти душ, вимийте відкриті частини тіла під проточною водою з милом. Якщо немає води, скористайтеся вологими серветками чи тканиною. Особливо ретельно очищайте руки, обличчя, повіки, вії, вуха.

5. Одягніть чистий одяг

Допоможіть вашим рідним і близьким зробити всі вище перераховані пункти. За можливості робіть це в рукавичках і масці чи респіраторі.

Окремо слід зазначити на безпеці води та харчових продуктів.

Тримайте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах, адже, поки рятувальники чи влада не повідомлять про безпеку водопровідної води, лише вода в пляшках залишатиметься незабрудненою. Пакування захищає її від радіоактивних речовин. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин.

 

Водночас водопровідну або колодязну воду можна використовувати, аби помитися чи очистити пакування з їжею і водою. Так само її можна використовувати для знезараження.

Памятайте:

кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин!

Їжа з холодильника та морозильної камери, а також та, що зберігалася в герметичних ємностях, безпечна. Перед тим, як відкрити упаковку, слід протерти її вологою тканиною. Це ж стосується й усього кухонного приладдя.

Використану тканину, як і верхній одяг, слід покласти у пакет чи контейнер та заховати подалі від людей та тварин.

Коли варто приймати йодид калію? 

Йодид калію найчастіше продається в аптеках у формі таблеток. Він не захищає від радіації, але вберігає щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Приймати його слід лише тоді, коли відповідну вказівку дали органи влади чи ДСНС. Це відбувається одноразово. Вживати йодид калію самовільно не можна, це може призвести до проблем зі здоров’ям.

Водночас уряд нагадав, що ядерно-стратегічні об’єкти будуються так, щоб витримувати значні фізичні пошкодження, а на регіональному рівні відбувається постійний моніторинг радіаційного фону. Тож у разі радіаційної небезпеки слід уважно стежити за офіційними повідомленнями.

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.