Що робити у разі ядерної атаки?

Oct052022

 

Попри те, що світ поки не бачить реальних підстав говорити про підготовку росії до використання тактичної ядерної зброї, з урахуванням таких погроз варто запам’ятати правила поведінки, які можуть врятувати життя. 

Отже, у разі ядерного удару найпершим з'явиться дуже яскравий спалах світла та інфрачервоного випромінювання. Він може тривати понад 5 секунд та містить приблизно третину енергії вибуху. Цей спалах може викликати опіки відкритої шкіри і навіть займання.

 жодному разі не можна дивитися на це світло! Якщо вибух застав вас на вулиці, миттєво падайте на землю. Бажано, щоб це було якесь заглиблення чи мінімальне природнє укриття. Закрийте голову руками або капюшоном.

Якщо ж ви перебуватимете в машині, загальмуйте до повної зупинки, поставте її на ручник і намагайтеся не підніматися вище лінії вітрового скла. Вікна авто потрібно зачинити.

У квартирі або на роботі також слід ховатися нижче лінії вікна.

До випадіння радіоактиних речовин з хмари після вибуху буде приблизно 10 хвилин.

У цей час можна дістатися до найближчого укриття або ж від нього — до більш надійного. В самому укритті першочергово обробіть шкіру та одяг, аби зменшити ураження радіацією, та стежте за офіційними повідомленнями.

В укритті краще провести добу або й кілька днів, якщо ви маєте запас їжі та води. У перші сім годин радіація буде максимальною, а за дві доби доза вже зменшиться приблизно в 100 разів.

Таблетки йодованого калію слід вживати одноразово та лише у випадку ядерної аварії чи удару, “профілактичне” вживання може принести чи не більшу шкоду щитоподібній залозі.

Пам'ятайте: у будь-якій ситуації паніка є вашим головним ворогом, а офіційна інформація та вказівки рятувальників — головними орієнтирами.

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.