Нагадуємо про особливості інфекції, спричиненої COVID-19 та основні правила профілактики захворювання

Apr012021

https://oppb.com.ua/sites/default/files/styles/article/public/images_news/coronavirus-scaled.jpg?itok=6vaEfkg3

У зв’язку із зростанням кількості COVID-хворих, нагадуємо про особливості інфекції спричиненої коронавірусом та основні правила профілактики захворювання.

COVID-19 викликає ГРЗ, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання з ризиком летального результату:

  • 80% випадків інфекції є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень.

  • Вірус передається при контакті з хворим, тобто заходи громадської охорони здоров’я, такі як гігієна рук і дотримання дихального етикету, є важливими діями, які можуть попередити інфекцію.

  • Старший вік та наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. Діти страждають менше, ніж дорослі, частота випадків у віковій групі 0–19 років низька.

Проблеми, які пов’язані з попередженням розповсюдження інфекції, спричиненої COVID-19

  • Вірус COVID-19 раніше ніколи не виявлявся в популяції людей, його поява пов’язана із мутацією, що обумовило можливість долання міжвидового бар’єру.

  • Вірус виявився стійким у зовнішньому середовищі.

  • Велика кількість легких та безсимптомних форм інфекції.

  • Геном вірусу COVID-19 є найбільш «довгим» серед коронавірусів, чим пояснюють мутації вірусу (в середньому дві мутації в місяць).

  • Слабкі системи епіднадзору в багатьох країнах.

  • За результатами епидеміологічних досліджень в Китаї доведено, що за наявності особистого прямого контакту з зараженою людиною ймовірність зараження контактної особи складає від 1% до 5%.

Ознаки та симптоми:

  • лихоманка;

  • озноб;

  • кашель;

  • задишка;

  • можливі кишкові прояви (тошнота, діарея, діскомфорт у животі).

Швидке прогресування до важкої пневмонії та дихальної недостатності зазвичай відбувається протягом 1-го тижня

Частота клінічних проявів у хворих, які були госпіталізовані з інфекцію COVID-19:

  • температура — 98–98,6%

  • сухий кашель — 76–82%

  • вологий кашель — 28–37%

  • слабкість, міальгії — 44%

  • задишка — 43%

  • діарея — 14%

  • нудота — 14%

  • головний біль — 9%

  • кровохаркання — 5%

  • блювота — 5%

Час від появи перших симптомів інфекції до появи задухи складав в середньому 5–7 діб.

Профілактика інфекції та інфекційний контроль для широкого загалу

Щоб уникнути передачі, необхідно:

  • уникати скупчення людей та частого перебування у закритих переповнених приміщеннях;

  • підтримувати відстань не менше 1 метра (бажано 2 метра) від будь-якої людини із респіраторними симптомами (наприклад, кашель, чихання);

  • часто очищуйте руки, використовуючи антисептик на основі спирту, якщо руки не забруднені помітно (протягом 20–30 секунд) або мило з водою, коли руки помітно забруднені (40–60 сек.);

  • якщо кашляєте або чхаєте накрийте ніс і рот зігнутим ліктем або паперовою серветкою, утилізуйте серветку відразу після використання та проведіть гігієнічну обробку рук;

  • утримуйтесь від дотику до рота і носа.

Особам з респіраторними симптомами слід носити медичну маску і якнайшвидше звернутися за медичною допомогою, якщо відчувають лихоманку, кашель і утруднене дихання.

Джерело: Управління Держпраці

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.