Як укріпити здоров’я, працюючи віддалено

Mar102021

https://oppb.com.ua/sites/default/files/styles/article/public/images_news/1614343255.jpg?itok=IgFgTVe6

2020 рік вніс значні корективи в наш звичний спосіб життя. Пандемія COVID-19 змусила людину максимально ізолюватися від навколишнього світу й уникати соціальних контактів. Така необхідність багатьох з нас спонукала у своїй домівці поєднувати особисте життя та виконання трудових обов’язків. Як за таких умов зберегти й укріпити здоров’я?

Зволожувач повітря

Із настанням холодів в оселях вмикають опалення та обігрівачі. Зазвичай, щоб зберегти тепло, вікна тримають зачиненими. Через це в приміщенні знижується вологість повітря та збільшується кількість пилу, бактерій, вірусів.

Сухе повітря призводить до пересихання та навіть утворення тріщин слизових оболонок рота, носа, горла. Через такі мікротріщини в організм проникають віруси та шкідливі бактерії, наражаючи людину на ризик захворіти.

Тому для профілактики гострих респіраторних захворювань у дітей та дорослих важливо зволожувати повітря. Ліпше це робити за допомогою спеціального пристрою з ультразвуковою технологією зволоження і вбудованим гігрометром. Такий зволожувач автоматично підтримує сталий рівень зволоження (оптимальний рівень має становити не менше ніж 50%).

Очищувач повітря

Віднедавна вчені багатьох країн б’ють на сполох із приводу шкідливого для здоров’я людини впливу мікрочастинок розміром рm2,5 і рm10, яких особливо багато в приміщеннях офісів та оселях. Вони небезпечні тим, що легко проникають у легені та кров людини і можуть спричиняти запальні процеси і хронічні захворювання.

Позбутися цих мікрочастинок допоможе очищувач повітря. Наприклад, такий, що має вугільний або фотокаталітичний фільтр.

Але не треба забувати й про періодичне провітрювання. Адже в приміщенні повітря завжди більш забруднене, ніж на вулиці, навіть якщо поряд автомагістраль.

Аналізатор вуглекислого газу

Одним із продуктів життєдіяльності людини є вуглекислий газ, який вона видихає. Якщо в повітрі вуглекислоти забагато, а кисню бракує, виникає головний біль — сигнал для мозку. Щоб не доводити організм до такого стану і мати інформацію про стан вентиляції в приміщенні, варто придбати аналізатор вуглекислого газу.

Якщо повітря в приміщенні свіже, рівень СО2 становитиме близько 400 ppm. Небезпечним вважається «жовтий» рівень — понад 800 ppm.

Важливо скористатися приладом на етапі облаштування приміщення для тривалої роботи, щоб зрозуміти, як підтримувати баланс: можливо, знадобиться ще й примусова припливна вентиляція.

Стійка або стіл для роботи стоячи

На сьогодні проблема тривалого сидіння настільки актуальна, що за рівнем згубної дії на здоров’я її називають другим курінням.

Доведено — якщо ви сидите більше ніж 4–5 годин на день, то значно зростають ризики виникнення різних захворювань. І навіть збільшення фізичної активності після роботи не може компенсувати шкоди від тривалого перебування в нерухомому положенні сидячи.

Наприклад, роботодавців Фінляндії на законодавчому рівні зобов’язали забезпечити в офісах місця для роботи стоячи. Однак ідеться не про те, щоб стояти за комп’ютером вісім годин поспіль — від цього можуть виникнути вже інші негаразди в роботі організму.

Здоровій людині варто лише чергувати положення тіла: пів години/годину сидячи, пів години — стоячи. Такий режим роботи буде корисним для самопочуття загалом і, зокрема, для діяльності мозку, який переключатиметься на виконання роботи в іншому положенні тіла.

Якщо немає змоги придбати стійку або стіл для роботи стоячи, можна за п’ять хвилин самостійно зробити демоверсію такого робочого місця. Поставте на стіл невелику табуретку або перевернутий стілець, а зверху покладіть пласку тверду подушку від дивана чи крісла. Готово!

Окуляри для вечірньої роботи

Blue Blocker — це окуляри жовтуватого кольору, які блокують синю частину спектра світла моніторів. Це допомагає організму підтримувати циркадні ритми, тобто сприяє своєчасному виробленню гормону сну — мелатоніну, щоб ми вночі швидше засинали.

Треба враховувати, що внутрішній годинник контролює не тільки сон, а й вагу, рівень запалення, чутливість клітин до інсуліну та інші механізми здоров’я.

Такі окуляри бажано надівати за три години до сну. Хоча для спокійного швидкого засинання лікарі радять за годину до сну відмовитися від будь-яких подразників нервової системи, зокрема від телевізора, смартфона та комп’ютера.

Лампа для фототерапії

Восени та взимку дуже мало сонячних днів, та й щоденна заклопотаність не дає змоги отримати достатньо сонця для здоров’я. Але нині є інший спосіб отримання забраклого сонячного світла — лише на пів години ввімкнути лампу для фототерапії, щоб її промені активізували в організмі процеси, які поліпшать самопочуття та настрій.

Ідеально вмикати лампу зранку — це націлює нашу ендокринну систему на відповідні біоритми, розраховані на плідну роботу протягом дня і зниження активності ввечері для повноцінного нічного відпочинку.

Маска для сну та «беруші»

На жаль, у сучасних умовах життя не кожна людина може насолодитися нічним сном у повній тиші та темряві: часто-густо в кімнату просочуються шум автомагістралі та світло вуличних ліхтарів. Експерименти доводять, що навіть слабке світло вночі шкодить здоров’ю. А шум, якого, як нам здається, ми вже не помічаємо, розхитує нервову систему не менше, ніж численні стреси.

Щоб ізолювати себе від цих шкідливих факторів, варто вночі захистити зір і слух за допомогою маски для сну та захисних навушників («беруші»). Маска повинна бути зручною й повністю закривати очі. А «беруші» ліпше використовувати воскові, а не поролонові — вони менше тиснуть на стінки вуха.

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.