Нагадуємо про особливості інфекції, спричиненої COVID-19 та основні правила профілактики захворювання
У зв’язку із зростанням кількості COVID-хворих, нагадуємо про особливості інфекції спричиненої коронавірусом та основні правила профілактики захворювання.
COVID-19 викликає ГРЗ, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання з ризиком летального результату:
-
80% випадків інфекції є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень.
-
Вірус передається при контакті з хворим, тобто заходи громадської охорони здоров’я, такі як гігієна рук і дотримання дихального етикету, є важливими діями, які можуть попередити інфекцію.
-
Старший вік та наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. Діти страждають менше, ніж дорослі, частота випадків у віковій групі 0–19 років низька.
Проблеми, які пов’язані з попередженням розповсюдження інфекції, спричиненої COVID-19
-
Вірус COVID-19 раніше ніколи не виявлявся в популяції людей, його поява пов’язана із мутацією, що обумовило можливість долання міжвидового бар’єру.
-
Вірус виявився стійким у зовнішньому середовищі.
-
Велика кількість легких та безсимптомних форм інфекції.
-
Геном вірусу COVID-19 є найбільш «довгим» серед коронавірусів, чим пояснюють мутації вірусу (в середньому дві мутації в місяць).
-
Слабкі системи епіднадзору в багатьох країнах.
-
За результатами епидеміологічних досліджень в Китаї доведено, що за наявності особистого прямого контакту з зараженою людиною ймовірність зараження контактної особи складає від 1% до 5%.
Ознаки та симптоми:
-
лихоманка;
-
озноб;
-
кашель;
-
задишка;
-
можливі кишкові прояви (тошнота, діарея, діскомфорт у животі).
Швидке прогресування до важкої пневмонії та дихальної недостатності зазвичай відбувається протягом 1-го тижня
Частота клінічних проявів у хворих, які були госпіталізовані з інфекцію COVID-19:
-
температура — 98–98,6%
-
сухий кашель — 76–82%
-
вологий кашель — 28–37%
-
слабкість, міальгії — 44%
-
задишка — 43%
-
діарея — 14%
-
нудота — 14%
-
головний біль — 9%
-
кровохаркання — 5%
-
блювота — 5%
Час від появи перших симптомів інфекції до появи задухи складав в середньому 5–7 діб.
Профілактика інфекції та інфекційний контроль для широкого загалу
Щоб уникнути передачі, необхідно:
-
уникати скупчення людей та частого перебування у закритих переповнених приміщеннях;
-
підтримувати відстань не менше 1 метра (бажано 2 метра) від будь-якої людини із респіраторними симптомами (наприклад, кашель, чихання);
-
часто очищуйте руки, використовуючи антисептик на основі спирту, якщо руки не забруднені помітно (протягом 20–30 секунд) або мило з водою, коли руки помітно забруднені (40–60 сек.);
-
якщо кашляєте або чхаєте накрийте ніс і рот зігнутим ліктем або паперовою серветкою, утилізуйте серветку відразу після використання та проведіть гігієнічну обробку рук;
-
утримуйтесь від дотику до рота і носа.
Особам з респіраторними симптомами слід носити медичну маску і якнайшвидше звернутися за медичною допомогою, якщо відчувають лихоманку, кашель і утруднене дихання.
Джерело: Управління Держпраці
You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.