Oct312023

Кабмін України ухвалив Постанову про реалізацію пілотного проєкту із запровадження комплексної психосоціальної послуги з формування життєстійкості. Проєкт координуватиме Мінсоцполітики, він спрямований на підтримку та зміцнення психічного здоров’я українців.

Основна мета – зниження загального рівня стресу і тривожності українців, формування навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини), навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації. Особливу увагу буде приділено родинам, на які війна має найбільший вплив: військовослужбовців та ветеранів, сім’ям із маленькими дітьми.

«Дуже багато українців сьогодні відчувають стрес. Ця послуга покликана зменшити тривожність, дати розуміння людям, як поводити себе в кризових ситуаціях, як справлятися зі стресом, а також – розвивати батьківські компетенції, підтримувати родини з дітьми, що для нас дуже важливо, і координувати волонтерські ініціативи. Ми формуємо групи психологів і соціальних працівників для роботи, у першу чергу, із цільовими групами – родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки», – наголосила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Нова психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Так, насамперед здійснюватиметься оцінка потреб людини. Після цього її інформуватимуть про доступні послуги для вирішення існуючих проблем, можливості соціального захисту, за потреби, – безоплатну правничу допомогу. Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Крім того, послуга передбачає навчання волонтерів та допомогу в координації їхньої діяльності.

Цю комплексну соцпослугу з формування життєстійкості надаватимуть обрані за результатами конкурсу надавачі. Відповідний конкурс буде організовувати Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.
Постанова є частиною Концепції розвитку охорони психічного здоров’я до 2030 року, вона окреслює розвиток системи психологічної та соціальної допомоги на рівні місцевих громад. Тому Уряд рекомендує долучитися до цього проєкту місцевим органам влади, зокрема, виділити приміщення, де надаватиметься комплексна соціальна послуга. Приміщення має перебувати у власності громади, бути вільним і придатним для використання і не потребувати значних вкладень у забезпечення безбар’єрності. Оплата та надання послуги з формування життєстійкості відбуватимуться за рахунок державних та донорських коштів, фінансування бізнесу.

Пілотний проєкт із формування життєстійкості заплановано реалізовувати до 31 грудня 2024 року – потім він масштабуватиметься на інші громади України.

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.