Безпека при виконанні робіт у замкнутому просторі

May252022

З настанням теплого періоду року зростає інтенсивність ремонтних, земляних та очисних робіт, робіт в колодязях, котлованах, траншеях, закритих приміщеннях. Такі роботи нерідко супроводжуються певним ризиком виникнення нещасних випадків під час їх виконання.

Здебільшого цьому сприяє недотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, а саме:

  • виконання робіт без оформлення нарядів-допусків;

  • незабезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту або невикористання їх працівниками під час виконання робіт підвищеної небезпеки;

  • незабезпечення працівників засобами контролю повітряного середовища;

  • низький рівень виробничої дисципліни, культури виробництва, безвідповідальність посадових осіб та безпечність виконавців робіт підвищеної небезпеки тощо.

У зв’язку з цим Держпраці нагадує, що всі роботи, які проводяться на вказаних об’єктах вимагають посиленої уваги, особливо у літній період часу. Тому підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства і комунальним підприємствам, які мають об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства, промисловим підприємствам, де є очисні споруди, а також населенню, яке без певної підготовки та організації виконує подібні роботи в приватному секторі (чистка вигрібних ям, колодязів і т. д.), варто знати про основні небезпеки та порядок виконання вказаних робіт.

Роботи у замкнутому просторі, в тому числі колодязях, люках та відстійниках, мають проводитись виключно кваліфікованим персоналом, який забезпечений всіма необхідним засобами індивідуального захисту. Зокрема, допускаються працівники, які:

  • пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;

  • медичний огляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт;

  • забезпечені засобами індивідуального захисту (ізолюючими протигазами, рятувальними поясами з лямками, спецодягом тощо) та колективного захисту (газоаналізаторами та/або газосигналізаторами, ліхтарями тощо), які знаходяться в справному стані і перевірені.

Роботодавці зобов’язані забезпечити належні умови праці працівникам на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур:

  • обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт в колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатацію машин, механізмів;

  • відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;

  • забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;

  • провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення;

  • доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях, тощо.

Тільки неухильне дотримання вимог нормативно-правових актів і інструкцій з охорони праці під час виконання робіт дозволить попередити нещасні випадки.

Джерело: Управління Держпраці

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.