Правила безпеки під час роботи за комп’ютером

Jun022021

https://oppb.com.ua/sites/default/files/styles/article/public/images_news/1918_0.jpg?itok=EKW4sw0c

В умовах сьогодення багато видів виробничої, наукової та навчальної діяльності, пов’язані з підвищеним навантаженням на зорову систему — очі. У комбінації з гіподинамією та нервово-емоційною напругою тривале збереження основної робочої пози нерідко стає причиною розвитку зорового й загального стомлення, що може привести до зниження працездатності. Зорова система людини погано пристосована до розглядання зображення на екрані монітора. Тому у користувача персонального комп’ютера може виникати головний біль і запаморочення, очі починають сльозитися, з’являється втома, двоїння зображення. Це явище отримало назву «комп’ютерний зоровий синдром». Як же уникнути шкідливого впливу монітора на очі і знизити їхню втомлюваність?

Як з’ясувалося, максимальний час, протягом якого людина безпечно може працювати на комп’ютері, становить не більше п’яти годин. Тим, хто сидить за комп’ютером довше, проблем зі здоров’ям не уникнути. А ось перелік найбільш частих порушень і симптомів, що виникають у результаті тривалої роботи за комп’ютером:

  • неясність зору, коли людина дивиться вдалину;

  • двоїння в очах;

  • утрудненість концентрації уваги;

  • хворобливі відчуття в очах, сверблячка, різь і сльозотеча, печіння, стомлення;

  • головний біль у надбрівній частині чола, в потиличній, тім’яний і скроневих частинах голови;

  • пропуски в наборі, зсув слів або цифр, перескакування з рядка в рядок, повторення знаків у тексті;

  • відчуття поколювання й біль в руках, зап’ясті, долонях, напруга у верхній або нижній частині тулуба.

Усе це — симптоми перенапруги. Вони виникають через недотримання принципів ергономіки (ергономіка — наука, яка комплексно вивчає особливості виробничої діяльності людини в системі «людина-техніка-довкілля» задля її ефективності, безпеки та комфорту). Головний привід для занепокоєння й найбільша загроза здоров’ю — статичність пози, нерухомість, особливо м’язів голови, які потребують динамічного режиму роботи. Тому при роботі на комп’ютері насамперед потрібно подумати про створення комфортного робочого місця та спеціального рухового режиму для м’язів усього тіла й особливо очей.

Воно має бути гарно освітлене. У кімнаті повинно бути стільки світла, скільки вдень на вулиці. Займатися потрібно при верхньому або настільному світлі, промені світла не повинні потрапляти прямо в очі. Природне світло має падати зліва збоку. Відстань від екрана до очей має бути не меншою 50 сантиметрів, при цьому екран повинен розташовуватися на рівні очей або трохи нижче. Корисно, час від часу, робити гімнастику для очей. І ще одне правило: моргайте кожні 3–5 секунд — це природній спосіб «змащення», очищення поверхні ока та захист від неприємних відчуттів, таких як сверблячка та печіння очей, їх почервоніння. Особливо це відчувають люди, що носять контактні лінзи.

Не слід також забувати про «спеціальне харчування» для очей. Варто вживати продукти, що зміцнюють судини сітківки ока: чорниці, чорну смородину, моркву. Корисні для очей також вітаміни (особливо комплексні полівітаміни, у яких вітаміни сполучаються з мікроелементами: цинком, кальцієм).

Дотримуючись цих порад, ви значно зменшите долю ризику погіршення стану свого здоров’я, а зокрема зору, під час тривалої роботи за комп’ютером.

Джерело: Надзвичайна Ситуація+

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.