Як автору підвищити шанси бути опублікованим у міжнародному науковому журналі?

Feb082022

Вимоги до публікації наукових статей в Scopus – оформлення, рецензування,  індексація.

Відповідальний редактор індексованих у Scopus і Web of Science наукових журналів «Biosystems Diversity», «Regulatory Mechanisms in Biosystems», заступник головного редактора журналу «Ukrainian Journal of Ecology», член редколегії наукового журналу «Acta Biologica Sibirica», к.б.н., доцент В.В. Бригадиренко (кафедра зоології та екології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара) дає відповідь на це питання у https://openscience.in.ua/journal-publication.html

Ця замітка буде цікава тим авторам, які вже опублікували десяток наукових статей, але все ще час від часу отримують відмову в публікації чергових своїх статей. Напевно, не зайвим буде прочитати її молодим ученим, які надрукували лише дві-три статті у міжнародних журналах.

Частина 1

Спочатку короткий огляд світу наукових публікацій очима редактора журналу. У світі видається близько 200 тисяч наукових журналів. Дві конкуруючі структури (бази даних) контролюють їх індексування та наукову оцінку. Праця редактора щомісяця оцінюється на сайті бази Scopus. Для прикладу наведено цитування для одного з найбільш рейтингових журналів України – Journal of Mathematical Physics, Analysis, Geometry

Аналогічна можливість є і в базі даних Web of Science: за запитом із назвою журналу можна будь-якої миті оцінити загальну кількість цитат. Тобто якість роботи редактора оцінюють щомісяця. Опублікувавши слабку статтю журнал скочується у рейтингу конкуруючих видань із другого квартилю до третього і т.д. Хоча квартиль є важливою характеристикою тільки для адміністратора або автора-початківця. Натомість редактор «бореться» з конкуруючими виданнями за процентиль – це більш тонкий показник. Далі приклад процентилів вищезгаданого журналу

Таким чином, якість роботи редактора оцінюють автори наукових статей кількістю цитувань журналу, а узагальнюють оцінки бази даних Web of Science або Scopus. Узагальнюють чесно, без приписок, кожну кількість можна перевірити.

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. Both comments and pings are currently closed.

Коментування заборонено.